Azot jest bardzo ważnym składnikiem wpływajacym na tworzenie plonu. Dlatego powinniśmy stosować go tak tak, aby rośliny miały dostęp do azotu, gdy będą go potrzebowały. Zaplanuj odpowiednio strategię nawożenia azotem; azot na start:
Źródło: Grupa Azoty
Z chwilą, gdy rusza wiosenna wegetacja, zaleca się zaaplikować główną dawkę N to jest około 60% zapotrzebowania całego azotu. Zastosować możemy Saletrosan 26, Zaksan 33,5 ewentualnie Pulan. Oceniając uprawę rzepaku po zimie, szacujemy również żywotność rośliny. Jeżeli są spore uszkodzenia, należy plantację zasilić zwiększoną dawką saletry amonowej lub saletrzaku, ewentualnie Saletrosanu 26 lub 30 albo RSM 26.
Kolejna, czyli druga dawka azotu w rzepaku ozimym, powinna być zastosowana nawet w kilka dni po pierwszej, najlepiej przed spodziewanym deszczem. Polecamy wówczas nawożenie saletrą amonową na przykład Pulan. W rzepaku przyjmujemy, że ta dawka może być wysiana na miesiąc przed jego kwitnieniem.
Takie rozłożenie dawek: 60% pierwsze i 40% druga, zagwarantuje najlepsza akumulację azotu przez rzepak ozimy.
Jesteś zainteresowany zakupem nawozów, środków ochrony roślin lub materiału siewnego? Masz wątpliwości, jakie produkty najlepiej sprawdzą się dla Twoich upraw? Zachęcamy do kontaktu z naszymi doradcami.