Resztki pożniwne

Resztki pożniwne są bardzo ważne dla upraw.

Nowy sezon wegetacyjny w rolnictwie rozpoczyna się od razu po żniwach. Dlatego nowo wysiewane rośliny powinny otrzymać najbardziej komfortowe warunki wzrostu.

Warunki te, zależą od bardzo wielu czynników. Należy wśród nich wymienić:

  • zawartość próchnicy,
  • dostępność składników pokarmowych,
  • PH gleby
  • mikroorganizmy glebowe.

Zapewnienie optymalnych warunków do rozwoju roślin, jest możliwe dzięki prawidłowemu wykorzystaniu resztek pożniwnych.

Pamiętajmy, że nawet po zebraniu plonów i słomy z pola, na każdym hektarze zostaje ponad 12 ton pozostałości po roślinach, które warto przekształcić w wartościowy nawóz.

Aby jednak resztki pożniwne stały się wartościowe, muszą przejść skomplikowany proces rozkładu.

Najlepiej jest wspomóc proces rozkładu przy pomocy naturalnych sposobów, czyli używając kwasów humusowych, preparatów mikrobiologicznych i odpowiednio dobranych nawozów mineralnych (azotowych i mikroelementowych).

Składniki pokarmowe, które dostarczamy glebie w formie resztek, nie są od razu dostępne dla roślin. Tempo rozkładu resztek zależy od aktywności biologicznej gleby. Wyniki badań pokazują, że jedna jednostka wytworzonej próchnicy ma kilkaset razy większe możliwości sorpcyjne, niż taka sama jednostka materii mineralnej.

Humus wpływa również istotnie na powstawanie i utrzymanie struktury agregatowej gleb. Próchnica jest głównym magazynem azotu organicznego. Wzrost o każdy następny 1% próchnicy w glebie, daje możliwość skumulowania aż o kilka ton azotu więcej na 1 hektar.

Wysoki poziom materii organicznej wpływa na pojemność wodną gleby. Związki humusowe stają się swoistymi pochłaniaczami wilgoci. W związku z tym, potrafią zatrzymać trzy, a nawet pięciokrotnie więcej wody, która jest dostępna dla roślin.

Dzięki temu woda opadowa może być efektywnie wykorzystana nawet w 85%.

Mikroelementy w nawożeniu gleby.

Glebę do upraw wraz z resztkami nawozić powinniśmy nie tylko azotem. Warto także stosować mikroelementy, na przykład molibden, miedź, cynk i mangan.

Molibden wchodzi w reakcje z celulozą ze słomy, odżywia bakterie azotowe i wpływa korzystnie na rozwój systemu korzeniowego. Istotne korzyści, które wynikają ze stosowania tego mikroelemntu, to zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby i jej bioróżnorodności.

Firma Agrarius stworzyła nowość na polskim rynku nawozowym. Specjalny prepartat do rozkładu resztek pożniwnych. Jest to nawóz azotowy z mikroelementami Full Terminator, który kompleksowo zapewnia szybki rozkład resztek.

W skład nawozu wchodzą: azot, sód, bor, miedź, mangan, molibden, cynk, substancje humusowe i związki poprawiające „przyleganie” nawozu do resztek pożniwnych. Taka zawartość potęguje działanie nawozu.

Wraz z Full Terminatorem warto jest zastosować preparat mikrobiologiczny Bi Słoma. Bi Słoma, która zawiera wyselekcjonowane bakterie glebowe i grzyby saprofityczne w dużym stopniu wspomaga rozkład resztek pożniwnch. Działanie preparatu zapewnia doskonałe odżywienie, stymuluje wzrost (poprzez produkcję naturalnych fitohormonów) oraz zapewniaja fitosanitarność gleby.

Bi Słoma ogranicza w naturalny sposób choroby grzybowe. Dzieje się tak dlatego, że konkuruje o miejsce i pokarm z organizmami chorobotwórczymi.

Dawkowanie Full Terminatora i Bi Słomy:

Preparaty dawkujemy bezpośrednio na rozdrobnione resztki pożniwne.

  • Full Terminator: 2,5-5 l /ha
  • Bi Słoma 0,5 – 1 kg /ha w zależności od ilości resztek.

Stosowanie:

Na resztki pożniwne w formie drobnokroplistego oprysku.

Zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami, w celu zakupu produktów na rozkład resztek pożniwnych.

Zobacz podobne...

ZAMKNIJ